Uit de oude doos... Wukken beeste zeg!

Door Fre Devos in de categorie actua voor de regio Westkust

Meer dan anderhalf decennium geleden spoelden in Koksijde niet één, niet twee, maar liefst drie potvissen aan op de kuststrook tussen Koksijde en Oostduinkerke. Niet lang geleden kon ik mijn kinders nog wijsmaken dat wij, jonge snaken, toendertijd twéé màànden làng fishsticks moésten eten van ons ouders. En aan hun blikken te zien, geloofden ze het nog ook! Maar goed: die tijd is -driewerf helaas- al lang voorbij. Klik op "verder lezen" voor meer potvishistories!

Koksijde en potvissen, ze hebben altijd iets met elkaar gehad. Er spoelden verscheidene potvissen op de stranden van Koksijde en Oostduinkerke aan sinds het begin van de vorige eeuw. Dat was niks nieuws eigenlijk, volgens historici gebeurde dat al in de 15de eeuw. Een combinatie van factoren - desoriëntering, zandbanken en de noordwestenwind - wordt de dieren meestal fataal. 

* Op 20 november 1939 strandde een vinvis nabij de KEI in Oostduinkerke. De dagenlange storm deed toen ook enkele zeemijnen op het strand belanden. 

* De beroemdste potvis, Valentijn van Sint-André - liefst 17 meter lang en 25 ton zwaar -, vond op 12 februari 1989 de dood in Oostduinkerke. De naam die hij kreeg, was een verwijzing naar het strand (Sint-André) en de datum van zijn overlijden, net voor het Valentijnsfeest. Valentijn haalde duizenden bezoekers naar Koksijde. Valentijn van Sint-André is de enige van de gestrande potvissen die niet in het vilbeluik of een museum eindigde, maar een waardig graf kreeg. Valentijn rust nu in de grond van de abdijhoeve Ten Bogaerde. Een naast de poort geplaatste grafsteen herinnert daar nog steeds aan. 

* Nog meer volk - zowat 300.000 - lokten de drie potvissen die op 18 november 1994 ter hoogte van het Zouavenplein in Koksijde aanspoelden. ZIE FILMPJE!

* Op 26 februari 2004 tenslotte werd Windekind - een potvis van 10 meter lang en 8 ton zwaar - in verregaande staat van ontbinding gevonden bij de gelijknamige surfclub in Oostduinkerke.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.